Băsescu iese din armistițiul cu Ponta: „Nu poți să mergi la Bruxelles în halul ăsta. Sunt mai inteligent și mai pregătit”

Băsescu iese din armistițiul cu Ponta: Nu poți să mergi la Bruxelles în halul ăsta. Sunt mai inteligent și mai pregătit
Publicat: 16/11/2012, 20:57
Actualizat: 19/03/2015, 17:41

La o zi după ce i-a refuzat premierului Victor Ponta solicitarea de a-l delega să reprezinte România la masa negocierilor pentru bugetul UE, președintele Traian Băsescu a luat peste picior scenariul exercitării dreptului de veto pe care acesta i l-a înaintat: „Doamna Merkel, dacă nu îmi dați câțiva bani vreau eu îți trântesc un veto de nu mai ajungi la Berlin. Nu poți să mergi în halul ăsta la Bruxelles. Sunt mai inteligent și mai pregătit”, a comentat șeful statului soluția vetoului pentru tăierile bugetare propuse de președintele Herman Van Rompuy, pe care o susține guvernul. Președintele a evitat totuși să pronunțe numele lui Ponta în context, simulând chiar că nu știe exact cine făcuse declarația publică legată de vetoul României: „Cine a fost, purtătorul de cuvânt?”

În plus, Băsescu i-a rezervat lui Ponta, la Bruxelles, doar un loc sigur – la masă, să bea o cafea, „în oraș sau la hotel” -, artatându-se totuși dispus sa-l mandateze să reprezinte România la reuniunea premierilor de dinaintea Consiliului European, cu o condiție: să susțină punctul de vedere prezidențial.

În intervenția de la Palatul Cotroceni, Băsescu a comentat si ofertele politice ale partidelor care „vând gogoși la televizor”, dându-le ca temă indexarea pensiilor în 2013.

Pe seama guvernului președintele a pus semnele de recesiune, cauzate în opinia sa inclusiv de absorbția redusă a fondurilor europene și a criticat planurile de la Palatul Victoria de a cumpăra mașini noi de până în 18.000 de euro al final de an.

Cât despre minusul de 0,5% cu care a încheiat guvernul trimestrul III, Băsescu a artătat că „România nu e într-o situație critică”, dar că lucrurile pot degenera în condiții de iresponsabilitate politică.

Gândul a transmis LIVE TEXT cele mai importante declarații ale președintelui, în ordine croniologică.

Despre semnele de recesiune:

„Zona Euro se află în recesiune. Trebuie să fim extrem de serioși pentru a avea creștere economică”

„De ce n-am reușit să menținerea creșterea economică? Primul motiv este neutilizarea începând din trimestrul III a fondurilor europene. Aici trebuie să renunțăm la jocuri politice. Pasiunea este ca PDL să dea vina pe actualii guvernanți, actualii guvernanți pe foștii guvernanți. Realitatea este că nici unii nici alții nu și-au făcut treaba.”

„Pentru deblocarea fondurilor presuspendate, este esențial ca procedurile la care ne-am angajat în fața Comisiei Europene să fie implementate în următoarele două luni, pe toate cele trei programe: Transporturi, Competitivitate, POR. La Comisie există disponibilitatea ca din decembrie să ni se plătească facturile existente la Ministerul Economiei”

Dacă utilizam un miliard de euro din banii europeni, România nu ar fi avut creștere negativă în trimestrul 3

„Alte cauze au fost seceta, lipsa investițiilor și criza politică”

„Am înțeles că Guvernul s-a hotărât să cumpere mașini și valoarea mașinilor să nu depășească 18.000 de euro. Cred că este una dintre măsurile neinspirate pe sfârșit de an, dar este caracteristică guvernărilor noastre. Dacă tot nu s-au cheltuit acești bani până la sfârșitul anului, măcar să fie utilizați la plata faacturilor restante la ministere”

„Cred că pentru anul viitor, ar trebui analizată indexarea pensiilor”

„Riscăm ca anul viitor, dacă există instabilitate politică, să avem intrări negative de capital”

Despre angajamentele față de FMI:

„Managementul privat este un angajament pe care nu l-a respectat nici guvernul Boc, nici guvernul Ungureanu și pe care nu-l respectă nici guvernul Ponta. Am făcut o mică cercetare. Guvernul Ponta face aceeași greșeală ca și guvernul Boc: e plin de politruci peste tot.

Președintele a dat ca exemple managementul de la Portul Constanța, Conpet, Romgaz, Transgaz. „Peste tot numai numiri politice. Pe bună dreptate Fondul spune că nici măcar aceste elemente esențiale nu le respectăm, prin angajări de manageri profesioniști.

E esențial ca managementul privat să decăpușeze companiile de stat de clientela politică

„Nu trebuie să disperăm pentru acest minus 0,5%, dar trebuie să fim atenți”

„Poate reușim să aducem partidele aflate în campania electorală în fața problematicii reale a țării și nu în dispute « ba tu, ba eu». Aș vrea, ca președinte, să văd care sunt opțiunile reale ale partidelor în afară de poeziile pe care și le-au scris în programele de campanie electorală. România nu e într-o situație critică, critică ne-o facem noi. Avem cu ce să creștem. totul e ca guvernaanții să faacă ce trebuie. Avem posibilitatea să trecem nu cu ușurință, dar cu o oarecare relaaxare de perioada grea.”

„E păcat că un guvern s-a pretat la asemenea jocuri la Oltchim. Numai n-a scris în caietul de sarcini persoana fizică Dan Diaconescu. Privatizări de genul Oltchim, să facă jocuri politice, nu pot fi acceptate„.

Despre reforma sănătății:

„După ce m-am operat la Viena, anual plătesc o asigurare la o firmă străină.”

„Pentru legeaa sănătății m-aam daat cu capul în ianuarie. Staau cu proiectul acolo și îl plimbă printre sertaare.”

Despre disensiunile cu Victor Ponta privind mandatul pentru Consiliul European:

„De la anunțul de ieri cu vetoul, toate statele contributoare, șefii lor de stat s-au băgat sub birouri. Sunt în alertă că România pune veto. Cred că sesizați ironia. Nu poți să mergi la Bruxelles în halul ăsta, să trântești vetoul de la ușă: „Doamna Merkel, dacă nu îmi dai câți bani vreau eu, îți trântesc un veto de nu mai ajungi la Berlin” „.

„Vetoul se utilizează în situația în care se încearcă încălcarea Tratatului sau când unui stat i se aplică alte criterii decât altor state”

„Eu, înainte de Consilii, niciodată nu am făcut declarații de poziție. E cea mai mare greșeală să facă anticipat declarații de poziție pentru că se duce dezarmat. Poți prezenta ce se va discuta, dar a te duce în pielea goală e o naivitate. Probabil mergea în CAER, dar nu în UE. Eu nu mă simt dezarmat. Sunt mai inteligent decât ce s-a propus, sunt mai pregătit, am soluții.”

„Nu-i nevoie să mergi cu politici acolo, partea politică sunt capabil să o acopar. Am nevoie de specialiști, de oameni cu laptop, nu de miniștri politici”.

„Oricând pot să dau o cafea în oraș (premierului, la Bruxelles, n.r.), la hotelul în care sunt cazat”.

„Știți că sunt doua instituții, Consiliul European și consiliu, care e rezervat guvernelor. Dacă pentru consiliu va avea nevoie de un mandat, cu sigurnață i-l voi da, dar va trebui să fie consonant cu misiunea mea.”

Despre viitorul premier:

Poate să fie propunerea oricui premierul. N-aș vrea să intru în jocul ăsta (despre numirea lui Victor ponta, n.r.). Sunt micisme electorale, oameni politici nematurizați care fac tipul acesta de jocuri. Îmi mențin declarația că voi desemna un premier care să reprezinte și să se ghideze după interesul național, ceea ce înseamnă că va trebui să respect și Constituția și înțelegerile dintre partide și toate cele. Trebuie să fie un om care a probat că știe să respecte interesul național”

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce sancțiune a primit un şofer din Vâlcea după ce şi-a împodobit BMW-ul cu luminițe
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Povestea controversată a primului președinte din istoria României post-comuniste. Protejat al Anei Pauker, fiul de...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei...
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Ce s-a întâmplat cu artistul de 69 de ani
Cauza MORȚII lui Gabriel Cotabiță! Solistul s-a chinuit ENORM în ultimele clipe de viață
Haos pe șosele, trafic paralizat și viscol în jumătate de ţară. Zona în care zăpada...
Alegerile prezidențiale din 2024 în România, Turul I: Secțiile de votare s-au deschis. Prezența la...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Taxă la retragerea de numerar. Anunț pentru cei care scot banii cash de la bancomat
Cum a izbucnit cel mai scurt război din istorie. Conflictul sângeros a durat numai 38...
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
Gabriel Cotabiță a murit! Doliu în lumea artistică
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Kim Jong Un a avertizat că țara sa nu a fost niciodată mai aproape de...